Anadolu Üniversitesi Kütüphane

Danışma ka

Wikilala

Wikilala matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlıca metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde "arama" yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir.

İçerik:
  • Gazeteler: 15 ulusal ve 74 yerel Osmanlıca gazetede toplamda 1 milyona yakın gazete sayfasında anahtar kelime yazarak arama yapabilirsiniz.
  • Dergiler: Edebiyattan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 500 bine yakın dergi sayfasında arama yapın.
  • Kitaplar: Edebiyattan sanata, tarihten bilime 36 ayrı kategoride toplam 4.658 kitap içerisinde arama yapın.
  • Makaleler: Şinasi’nin Mukaddime adlı ilk makalesinden başlayarak 1930’lara kadar yazılmış olan bütün Osmanlıca gazete ve dergi makalelerinde arama yapın.

Wikilala’ya üniversite içerisinden erişim sağlamak için kurum internet ağı ile bağlantı sağlamanız gerekmektedir. Kampüs dışı erişim sağlamak için @anadolu.edu.tr uzantılı kurum e-postanız ile giriş yapabilirsiniz. Giriş için:
1- Web sitesinde yer alan “kayıt ol” butonuna tıklayınız.
2- İlgili boşlukları eksiksiz doldurunuz. (e-posta kısmına @anadolu.edu.tr uzantılı kurum e-postanızı giriniz.)
3- Kullanıcı sözleşmesini gözden geçiriniz.
4- “Kayıt ol” butonuna tıklayıp giriş yapabilirsiniz.

ORCID

ORCID (Open Researcher and Contributor ID), bilim insanları ve akademik otoriteleri benzersiz olarak tanımlamak amacıyla, kayıt olan kişilere 16 haneli bir dijital kimlik tanımlaması yapan ücretsiz bir platformdur. ORCID, araştırmacıların tüm yayınlarının bir arada görüntülenmesini hedefler.

YÖK ve TÜBİTAK ULAKBİM tarafından tavsiye edilen ORCID kullanımı TRDİZİN ve Dergipark üzerinde yayınlanan pek çok dergi tarafından zorunlu kılınmaya başlanmıştır.
Anadolu Üniversitesi akademisyenlerinin  ORCID kaydı yaptırması ve aldıkları ORCID numaralarını PBYS – Genel Bilgiler kısmındaki ilgili alana kaydetmesi gerekmektedir.

ORCID Kayıt Kılavuzu : ORCID Kılavuz

ORCID Tanıtım Videosu: ORCID Video

DENEME ERİŞİMİ:

İntihal.Net birçok intihal tipini tespit etmek için özelleşmiş internet tabanlı bir intihal tespit ve raporlama yazılımıdır. Türkiye'de yayın yapan dergilerin %90'ından fazlasını ve on binlerce basılı kitabı da kapsar. İntihal.Net 'e üye kurumlar hem doküman tipi hem de doküman sayısı olarak hiçbir sınırlama olmaksızın sistemi kullanabilir.

İntihal.Net 2019 yılı sonuna dek Anadolu Üniversitesi'ne deneme erişimine açılmıştır. @anadolu.edu.tr uzantılı kurumsal e-posta adresiniz ile üye olmanız gerekmektedir.

2020 En Çok okunan kitaplar:

Sabahattin Ali - İçimizdeki Şeytan

2020 yılında kütüphanemizin en çok okunan edebi kitapları:
Gülseren Budayıcıoğlu "Günahın Üç Rengi"
Ahmet Hamdi Tanpınar "Saatleri Ayarlama Enstitüsü"
Evliya Çelebi "Seyahatname"

Kütüphaneciye Sorun